Duurzame zalm

februari 2016

Ziezo, we hebben duurzame zalm voor u!

Zelf genieten we al van de intens oranjerode kleur van onze Alaska-zalm. Vindt u het niet prachtig? Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de smaak van de zalm. We kunnen u alvast verklappen dat onze ambachtelijk gerookte zalm niet te versmaden is. Gelooft u ons niet? Proef het maar eens! We hechten daarnaast veel waarde aan de manier waarop er tegenwoordig gevist wordt. Wij verkopen alleen duurzame Alaska-zalm. Waarom? Dat leggen we u in deze blog eens even haarfijn uit.

MSC-keurmerk

Waarom halen we onze zalm helemaal uit Alaska? De Alaska-zalm krijgt een MSC-keurmerk, ofwel het Marine Stewardship Council-keurmerk. Vis, schaaldieren en schelpdieren krijgt dit keurmerk alleen als ze afkomstig zijn van de duurzame visserij. Vissers die een MSC-keurmerk voor ogen hebben, moeten aan de volgende eisen voldoen:
- Er mag geen sprake zijn van overbevissing.
- De lokale gemeenschap heeft geen last van de visserij.
- Er is sprake van minimale bijvangst.
- Het ecosysteem moet zo goed mogelijk intact blijven, de zee mag niet te veel beschadigen.
- De visserijactiviteiten moet zo doeltreffend mogelijk beheerd worden. Houdt een visser zich aan bovenstaande richtlijnen? Dan krijgt hij niet automatisch een MSC-keurmerk. Eerst wordt de visserij gekeurd door de Marine Stewardshop Council bestaande uit onafhankelijke organisaties zoals SGS en MIO.


Zalm uit Alaska

Oké die Alaska-zalm voldoet aan bovenstaande punten, maar pssst… er zijn nog meer voordelen! Alaska-zalm leeft als een koning te water. In Alaska zijn maar liefst drie miljoen schone meren die allen omringd worden door talloze rivieren. Genoeg ruimte voor duizenden zalmen om rond te zwemmen en te paaien. Dat terwijl Atlantische kweekzalm in nettenkooien worden gekweekt zonder enige bewegingsvrijheid. De Alaska-zalm wordt met lijnen gevangen door kleine visserijen. Daarnaast is Alaska-zalm gezonder dan zijn gekweekte soortgenoten. Alaska-zalm heeft namelijk zijn hele leven kunnen snoepen van een divers en natuurlijk menu dat zich in al die schone wateren verschanst. ‘Vrije’ zalmen eten daardoor veelzijdiger en gezonder dan gekweekte zalmen. Wij daarom ook. En werkelijk! U proeft het verschil! De zalm heeft veel beweging gehad en vrij geleefd. Daar wordt de kwaliteit van de vis gewoonweg beter van.

Ambachtelijk gerookt

Natuurlijk zorgen wij voor extra lekkere zalm, door ze op ambachtelijke wijze te roken. Zo krijgt die waterkoning nóg een extra kroontje. Maken we u nieuwsgierig? Mooi zo! Kom gerust langs voor onze prachtige zalmen!