WILDE ALASKAZALM

In Alaska bevindt zich ‘s werelds grootste wilde zalm populatie. Zalm uit Alaska is een bijzondere zalmsoort, het is duurzaam gevangen en puur natuur. Hierdoor is het uitermate geschikt voor alle gerechten met zalm, en een duurzaam alternatief voor de gekweekte zalm. Door het natuurlijke leven van wilde Alaska zalm heeft de vis ook veel meer smaak dan gekweekte zalm en is gegarandeerd vrij van hormonen, antibiotica of andere groeibevorderaars.

5 SOORTEN

Er bestaan 5 verschillende soorten wilde zalm in de rivieren en wateren rondom Alaska. Elke soort heeft zijn eigen fysieke karakteristieken, vangstgebied, vangsttechnieken, culinaire toepassingen en ook 2 namen. Een naam afkomstig van de Inuit gemeenschap en een tweede van de Westerse bevolking die in Alaska zijn gaan wonen vanaf de 19e eeuw. De 5 soorten zijn in westerse benaming Chinook-King, Sockeye-Red, Keta-Chum, Coho-Silver en Pink-Humpback. Frank’s Smoke House verwerkt en verkoopt hoofdzakelijk 3 soorten, de Chinook, Sockeye en Chum soorten.

Chinook

King of Koningszalm is de grootste van de wilde zalmsoorten, met vissen tot meer dan 15 kg. Om de duurzaamheid van de vispopulatie te garanderen worden de Chinookzalm in zeer beperkt aantallen gevangen. De beste worden in Zuidoost Alaska met lijn gevangen, een bij een uit de water gehaald en met grote zorg behandeld. De Chinook zalm heeft het hoogste vetgehalte en samen met zijn boterachtig bite de meest geprezen soort en geschikt om te roken, marineren, grillen, bakken of stomen.

Sockeye

De Sockeye is een relatief kleinere soort met een gewicht tussen 1,5 en 4 kg. Ze worden met grote aantallen gevangen met drijfnetten in verschillende kustgebieden. Bij de Sockeye-trek, worden rivieren letterlijk rood van de grote aantallen vissen die tegelijk tegen de stroom in zwemmen. Het vlees van de Sockeye is stevig van structuur, heeft een bijzondere dieprode kleur en is na de Chinook de meest vette soort van de Alaska zalmsoorten. Hierdoor is het geschikt om te roken, marineren, grillen, bakken of stomen en wordt het ook vaak gebruikt in de Japanse keuken als bijvoorbeeld sashimi.

Chum

De Chum zalm ligt tussen de Sockeye en Chinook in qua grootte en is ook een belangrijke soort. Het vangstgebied en moment van vangst hebben een grote invloed op zowel de kleur van de huid als de structuur en kleur van het vlees. De vangstperiode is vrij lang namelijk van Juni t/m Oktober. De mooiste Chum wordt gevangen in de Yukon en Belle Coola rivieren en is bright zilver, heeft een relatief hoog vetgehalte en rood visvlees. De Chum uit deze gebieden is erg geschikt om te roken. Chum uit de andere gebieden en Chum die is gevangen in de herfst heeft een donkergekleurde huid, licht bruin gekleurd visvlees en is geschikt om te bakken of stomen. De kuit van de chum is de meest gewaardeerde zalmkaviaar en is verkrijgbaar in onze winkel en webshop. Heerlijk op blinis met crème-fraiche en bieslook. De chumkaviaar is in de Japanse keuken ook wel bekend als Ikura.

zalm visserij

COMMERCIËLE VISSERIJ

De commerciële wilde zalmvisserij is actief van Mei t/m Oktober. In deze tijd, verzamelen de wilde zalmen bij de uitmonding van grote rivieren tot dat ze beginnen met de lange trek (soms tot 5000 km) tegen de stroom in. In deze fase van hun leven zijn de zalm in optimale conditie, hebben ze het hoogste vetgehalte en zijn ze mooi zilver van kleur. De vissersvloot bestaat uit kleine boten, met 2 bemanningsleden en hebben een beperkte capaciteit.

DUURZAME VANGST

De zalmvisserij in Alaska hoort bij de meest duurzame visserijen ter wereld. De staat van Alaska is met een proactief beleid begonnen in 1950 toen de zalm bedreigd was met uitsterven. Door het bouwen van vistrappen, het verbieden van viskwekerijen en het handhaven van strenge quota’s bepaald door biologen en wetenschappers zijn de vispopulaties weer tot gezonde niveaus gebracht en gehouden. De Alaskazalm visserij was de eerste visserij met het MSC-keurmerk voor duurzaamheid.

VERSE WILDE ZALM

In de zomer, importeert Frank’s Smoke House verse Chinook, Sockeye en Chum zalm. De verse vis wordt wekelijks ingevoerd en verkocht in de winkel en webshop, het wordt gebruikt in het restaurant en door onze andere distributiekanalen aan veel andere winkels en horecabedrijven geleverd.

Om het hele jaar te kunnen genieten van deze bijzondere vis worden partijen van de beste kwaliteit FAS (frozen at sea) wilde zalm ingekocht. Van een persoons porties voor consumenten tot bulk partijen voor bedrijven biedt Frank’s Smoke House een flexibel maatwerk leveringsprogramma.

GEROOKTE WILDE ZALM

Frank’s Smoke House rookt Sockeye en Chinook zalm al meer dan 20 jaar voor particulieren, horeca, retail bedrijven en de vishandel.  Het roken van de zalm neemt meerdere dagen in beslag om de vis tot een optimaal product te verwerken. Het fileren, zouten en snijden van de vis is handwerk en 100% ambachtelijk en authentiek. In het assortiment hebben we hele zijden gerookte zalm, maar ook pakjes van 150 en 500 gram met voorgesneden plakjes. De gerookte zalm is direct te bestellen in onze webshop, en is verkrijgbaar bij veel andere aanbieders.

alaska zalm
zalm
Winkelwagen

Let op!

Helaas is het door grote drukte niet meer mogelijk om via onze website een bestelling voor de kerst te plaatsen. U bent van harte welkom in onze echte winkel!